Кристина Лазарова: С екогоривото в ТЕЦ „Бобов дол“ ще се създават нови работни места

Кристина Лазарова: С екогоривото в ТЕЦ „Бобов дол" ще се създават нови работни места

Кристина Лазарова: С екогоривото в ТЕЦ „Бобов дол“ ще се създават нови работни места

„Миньорите са наясно, че въглищната индустрия си отива. Постоянно говоря с тях за това, че трябва да се преборим и да работим по различен начин. Ние нямаме право да затворим въглищните централи и да кажем на хората да си търсят друга работа. В 99% от случаите те ще излязат извън България“. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на борда на директорите на „ТЕЦ Бобов дол“ и съосновател на платформата Brown to green Кристина Лазарова.
Тя и екологът Георги Стефанов от WWF гостуваха в предаването „Неделята на Нова“, където дискутираха възможностите и посоката, в която трябва да тръгнем, за реализирането на Зелената сделка в България. По време на разговора стана ясна и гледната точка на екологичната организация, и на въглищната индустрия, които се оказа, че съвпадат.
Гостите обясниха, че за половин година е необходимо да се реши с какво да се замени въглищното производство, като подчертаха ключовата роля на осигуряването на възможност за преквалификация на работниците в сектора. Кристина Лазарова разказа, че в „ТЕЦ Бобов дол“ са избрали да използват микс между природен газ, водород и синтез газ. За последното обясни, че може да се създава дори от биомаса, която е екологична. Тя подчерта, че премахването на въглищата изцяло ще се случва поетапно.
Всички въглищни райони в света представляват основата за т.нар. нова индустрия, заяви Георги Стефанов. Екологът обясни още, че от Европейската комисия са отделили средства за всяка държава-членка. Идеята е те да бъдат насочени в оптимизиране на добиването на енергия. Според него, ако в страната произвеждаме водород, създаването на зелена енергия няма да е толкова скъпо.

„С платформата Brown to green ще се борим за това държавата да влезе бързо в този процес. За 6 месеца трябва да начертаем план“, обобщи Кристина Лазарова. Тя бе категорична, че в „ТЕЦ Бобов дол“ не се планират съкращения, а дори напротив, стремежът на ръководството, заедно и чрез платформата, е да се създадат нови производства около мините и теца и да се отворят нови работни места.

Платформата Brown to Green

Кристина Лазарова, съосновател на платформата „Brown to Green“: Зелената сделка е възможност България да изгради нов икономически модел

“Зелената сделка е възможност в България да се направи един нов икономически модел. Тя сама по себе си не се отнася само до трансформация на въглищните централи, а и е насочена към високоенергийната индустрията като цяло.

ПОВЕЧЕ