Справедливият преход за зависимите от въглища

Справедливият преход за зависимите от въглища

Справедливият преход за зависимите от въглища

Справедливият преход за зависимите от въглища региони и платформата „Brown to Green“ обсъждаха в община Перник

 

Кметът на община Перник Станислав Владимиров и зам.-кметът Стефан Кръстев обсъдиха съвместната работа по справедливия преход във въглищните региони с представители на WWF България и кметът на община Бобов дол Елза Величкова.

 

 На срещата бяха обсъдени актуалните въпроси по програмата за справедлив преход, както и рисковете и възможностите от осъществяването й.

 „Благодаря на WWF за огромния обем от работа, която са свършили, за да се чуе за проблема, който е болезнен в Перник и Бобов дол. Трябва да разглеждаме преструктурирането на нашата икономика в много посоки.

“Всичко това, обаче трябва да бъде обсъдено внимателно, за да се откриват нови работни места, а не хората да остават без работа“, заяви кметът на община Перник Станислав Владимиров.

 Той заяви, че екипът му е амбициран да съживи икономиката на територията на общината, защото Перник бе едно от икономическите сърца на България в близкото минало.

„Търсим най-добрите варианти за създаване на атрактивна индустриална зона. Трябва да създадем добри икономически зони за стопанска дейност, която да е екологично ориентирана. Работим и по подобряване на ефективността и дигитализацията на администрацията, защото това е важно за инвеститорите, заедно с прозрачността“, каза още Владимиров.

 „Основната идея на платформата „Brown to Green“ е цялостната трансформация и развитието на Югозападния въглищен регион, в който влизат Областите Кюстендил и Перник, съответно – Топлофикация Перник и ТЕЦ Бобов дол.

Затова трябва заедно да намерим решение как да развием икономически тези райони, за да може определени производства да бъдат развивани тук“, каза зам.-кмета на общината Стефан Кръстев. Той добави, че това трябва да бъде посоката на работата на администрациите.


Платформата Brown to Green

Кристина Лазарова, съосновател на платформата „Brown to Green“: Зелената сделка е възможност България да изгради нов икономически модел

“Зелената сделка е възможност в България да се направи един нов икономически модел. Тя сама по себе си не се отнася само до трансформация на въглищните централи, а и е насочена към високоенергийната индустрията като цяло.

ПОВЕЧЕ
Платформата Brown to Green

Кристина Лазарова, съосновател на Платформата „Brown to Green”: Трябва да разглеждаме Зелената сделка като позитив и възможност за рестарт на сектор „Енергетика“

Координаторът на Платформа „Brown to Green“ участва на експертната онлайн дискусия „Регионални планове …

ПОВЕЧЕ
Платформата Brown to Green

Значим успех за българската екология и енергетика – платформата „Brown to Green“ стана част от Европейския Алианс за Чист водород към Европейската Комисия

България има нужда от нова стратегия за климат и енергетика. Този план за възстановяване и устойчиво…

ПОВЕЧЕ