С лека ръка не трябва да се вземат решения за „Зелената сделка

Платформата Brown to Green

С лека ръка не трябва да се вземат решения за „Зелената сделка

Кметът на Стара Загора: С лека ръка не трябва да се вземат решения за „Зелената сделка“, пише още в изданието. Към момента комплекс „Марица изток“ няма алтернатива, смята Живко Тодоров, който е и член на Консултативния съвет по Европейската зелена сделка.


Ще бъде ли готова България да отстоява интереса си в Брюксел? Кое е най-важното за Старозагорски регион?

 Г-н Тодоров, какво се случи на първото заседание на Консултативния съвет по Европейската зелена сделка, чийто член сте и Вие?


– Консултативният съвет по Европейската зелена сделка вече е конституиран, в него участват различни министерства, ведомства и организации, които имат отношение, съставът е доста обширен и аз очаквам да има продуктивен диалог в рамките на заседанията. Към момента конкретика не е водена по отношение на това, което предстои да се случва. Първото заседание на 16 юни беше само за формиране най-общо на състава кога ще се събира, как ще работи самият Консултативен съвет, така че към момента той е в началото на своята работа по съществото.


 Няколко български евродепутати, имам предвид Радан Кънев от ДСБ и Илхан Кючюк от ДПС, изразиха публично мнение, че политиката по отлагането на „Зелената сделка“ от страна на българското правителство е обречена. Каква е Вашата позиция?
– Не мисля, че в момента някой отлага нещо. И не смятам, че с лека ръка трябва да се вземат решения. Става въпрос за съдбите на много хора! Затова трябва да се направи наистина ясна стратегия и в крайна сметка държавата да формулира своята политика в сектора, която ще бъде през следващите години. Защото ние трябва да предложим решение, което да ни даде възможност и България да стои добре на енергийната карта, и в същото време да се направи така, че хората да не загубят своя поминък и цели региони да не се обезлюдят. Аз съм категоричен, че особено важни в случая са хората и техните интереси.

Всеизвестно е, че „Зелената сделка“ ще мине през трансформиране на производството на ел.енергия от въглища към друг вид, както еколозите я наричат „щадяща околната среда“. Предстои през есента в Европейския парламент да се вземат решения по въпросната сделка – финансиране, изисквания, срокове… България, според Вас, ще бъде ли готова през есента да защити позицията си в Брюксел?


– Смятам, че ще бъде готова. Надявам се. Както вече казах, в Консултативния съвет са целият набор от институции, много министерства работят и се надявам, че тяхната работа ще даде отражение да се предложи най-добрият възможен за България вариант. Моята основна роля в този Консултативен съвет е да следя за интересите на нашия регион – Стара Загора, и да ги съблюдавам, така че интересите на работещите в региона да бъдат запазени.


Многократно сте вземали отношение по темата „Марица изток“. Ще продължите ли да поддържате позицията си, че този комплекс е безалтернативен за България. Тоест, въглищата са единственият гарантиран източник на електроенергия за страната ни – 24 часа в денонощието, 365 дни в годината?


– Към момента считам, че наистина няма алтернатива, защото в противен случай трябва да посочим с какво ще произвеждаме електроенергия. Ясно е, че в бъдеще ще трябва да направим трансформация към зелена енергия и екологична такава, но в същото време трябва да се предприемат и икономически мерки за региона, така че да може на хората да им бъдат осигурени работни места и да се запазят цели градове, защото Раднево, Гълъбово, Нова Загора и др. също изключително много разчитат на енергийното сърце – комплекса „Марица изток“. И за да ги има тези градове, хората трябва да имат работа и поминък. Това е изключително много важно. Но тъй като ме попитахте дали България има алтернатива без комплекс „Марица изток“, отговорът ми е: Считам, че не, към момента няма. Дали трябва да се намери – да, трябва да се намери, защото бъдещето е ясно в тази посока и държавата ни трябва да се ангажира с намирането на тази алтернатива, а именно осигуряване на електроенергия, която да бъде на достъпна цена за всички българи, а от друга страна – работните места за хората от региона да бъдат гарантирани. Това са двете неща, които са най-важни в случая.


Във фокуса на Европейската комисия са възобновяемите енергийни източници – основно фотоволтаиците и ветрогенераторите. Те, според Вас, могат ли да гарантират енергийната сигурност на страната ни?


– Към момента не мисля, че имаме изградени ВЕИ мощности, които могат да заменят комплекс „Марица изток“ и да гарантират електроенергията на държавата ни. Ако говорим в перспектива, биха могли да се изградят, но първо трябва точно да се сметне на каква цена. Защото цената на тока касае всички хора и това ще има особено значение, когато се вземат съответните решения. Така че трябва да имаме много добър анализ как ще се отрази евентуално целият този процес върху цената на тока. Нека да не забравяме, че хората се интересуват най-много от това, а и бизнесът, защото бизнес без добра цена на електроенергията не е конкурентоспособен.
– И гарантиране производство на ток при зимни условия…

– Да, и това, но смятам, че най-големият проблем е да има гарантирана достъпна ел.енергия за всички българи.


Преди броени дни евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков обяви, че се бъде посредникът между Стара Загора и Брюксел, за да бъде чута позицията на Стара Загора и респективно на България в европейските институции. Смятате ли, че в Брюксел ще ни чуят, че въглищната ел.енергия е без алтернатива понастоящем?


– Проблемът основно е в покачващите се стойности на квотите за въглеродните емисии, което натоварва финансово нашата енергийна система.
– Да, но това също се определя от Брюксел. По подобие на пакета „Мобилност“ ЕК не желае да вземе предвид предложението на специалисти за т.нар. енергиен неутралитет, тоест държави, чиято природа неутрализира отделяните от промишлеността въглеродни емисии, да не плащат квоти…
– Затова има български евродепутати, български еврокомисари, има министри, които на срещите си със съответните техни партньори в Европа трябва да правят именно това. Разбира се, че и аз ще поставя тези въпроси, които и вие поставяте на тяхното внимание, и се надявам, че ще търсят заедно някакво решение. Защото наистина доста сериозен е финансовият товар върху енергийната ни система. Знаете какви задължения има ТЕЦ „Марица изток 2“ и тези задължения са именно от въглеродните квоти.
– Но ако Европа продължи политиката си на две скорости, със сигурност ще бъде поставена под проблем и енергийната сигурност на България…
– На България ще й трябва определен период от време, за да може да се премине от едното положение към другото…


Как го виждате този период от време?


– Ще трябват години, за да може да се осигурят нови работни места, да се изградят мощности, които да заменят съществуващите и съответно да гарантират това, което коментираме към момента. И това предстои да се коментира в следващите месеци.
Но още веднъж искам да подчертая, че за мен най-важното е бъдещето на региона и гарантирането на неговата икономическа стабилност. Това е нещото, което интересува най-много старозагорци и считам, че това е важното. От една страна екологията, но от друга – икономическата стабилност и гарантирането на работни места, за да може регионът ни да продължи да има своята тежест.  

Платформата Brown to Green

Кристина Лазарова, съосновател на платформата „Brown to Green“: Зелената сделка е възможност България да изгради нов икономически модел

“Зелената сделка е възможност в България да се направи един нов икономически модел. Тя сама по себе си не се отнася само до трансформация на въглищните централи, а и е насочена към високоенергийната индустрията като цяло.

ПОВЕЧЕ
Платформата Brown to Green

Кристина Лазарова, съосновател на Платформата „Brown to Green”: Трябва да разглеждаме Зелената сделка като позитив и възможност за рестарт на сектор „Енергетика“

Координаторът на Платформа „Brown to Green“ участва на експертната онлайн дискусия „Регионални планове …

ПОВЕЧЕ
Платформата Brown to Green

Значим успех за българската екология и енергетика – платформата „Brown to Green“ стана част от Европейския Алианс за Чист водород към Европейската Комисия

България има нужда от нова стратегия за климат и енергетика. Този план за възстановяване и устойчиво…

ПОВЕЧЕ