Кристина Лазарова, ТЕЦ „Бобов Дол“: „Искаме не да закриваме, а да създаваме нови работни места“

Кристина Лазарова, ТЕЦ „Бобов Дол“: „Искаме не да закриваме, а да създаваме нови работни места“

Кристина Лазарова, ТЕЦ „Бобов Дол“: „Искаме не да закриваме, а да създаваме нови работни места“

Кристина Лазарова, ТЕЦ „Бобов Дол“: „Искаме не да закриваме, а да създаваме нови работни места.Хората от региона заслужават право на труд и развитие.Бъдещето е на зелените технологии.

 

     

     „Миньорите са наясно, че въглищната индустрия си отива. Постоянно си говоря с тях за това, че трябва да се преборим и да работим по различен начин. Ние нямаме право да затворим въглищните централи и да кажем на хората да си търсят друга работа. В 99% от случаите те ще излязат извън България“, това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на Борда на директорите на ТЕЦ Бобов Дол и съосновател на платформата “Brown to green” Кристина Лазарова.

 

          Кристина Лазарова и екологът Георги Стефанов от WWF гостуваха в предаването „Неделята на Нова“, където заедно дискутираха възможностите и посоката, в която трявба да тръгнем, за реализирането на Зелената сделка в България. По време на разговора станаха ясни и гледната точка на екологичната организация, и на въглищната индустрия, които се оказа, че съвпадат.

 

          Гостите обясниха, че за половин година е необходимо да се реши с какво да се замени въглищното производство, като подчертаха ключовата роля на осигуряването на възможност за преквалификация на работниците в сектора.

 

          Кристина Лазарова разказа, че в ТЕЦ Бобов Дол са избрали да използват микс между природен газ, водород и синтез газ, за последното обясни, че може да се създава дори от биомаса, която е изцяло екологична. Тя подчерта, че премахването на въглищата изцяло ще се случва поетапно.

 

          „Всички въглищни райони в света представляват основата за т.нар. нова индустрия“ – заяви експертът Георги Стефанов.

 

          Екологът обясни още, че от Европейската комисия са отделили средства за всяка държава членка. Идеята е те да бъдат насочени в оптимизиране на добиването на енергия. Според него, ако в страната произвеждаме водород, създаването на зелена енергия няма да е толкова скъпо.

 

          „С платформата “Brown to green” ще се борим за това държавата да влезе бързо в този процес. За 6 месеца трябва да начертаем план.“ – обобщи Кристина Лазарова.

 

          На финала на разговора Кристина Лазарова категорично заяви, че в ТЕЦ Бобов Дол не се планират съкращения, а дори напротив, стремежът на ръководството, заедно и чрез Платформата, е да се създадат нови производства около мините и ТЕЦ-а и да се отворят нови работни места.

 

Платформата Brown to Green

Кристина Лазарова, съосновател на платформата „Brown to Green“: Зелената сделка е възможност България да изгради нов икономически модел

“Зелената сделка е възможност в България да се направи един нов икономически модел. Тя сама по себе си не се отнася само до трансформация на въглищните централи, а и е насочена към високоенергийната индустрията като цяло.

ПОВЕЧЕ
Платформата Brown to Green

Кристина Лазарова, съосновател на Платформата „Brown to Green”: Трябва да разглеждаме Зелената сделка като позитив и възможност за рестарт на сектор „Енергетика“

Координаторът на Платформа „Brown to Green“ участва на експертната онлайн дискусия „Регионални планове …

ПОВЕЧЕ
Платформата Brown to Green

Значим успех за българската екология и енергетика – платформата „Brown to Green“ стана част от Европейския Алианс за Чист водород към Европейската Комисия

България има нужда от нова стратегия за климат и енергетика. Този план за възстановяване и устойчиво…

ПОВЕЧЕ